Woonbeleid
- Verdere uitbouw van een gemeentelijke huurservice met goede en goedkope woningen en kamers in eigendom van het OCMW is nodig. Binnen het kader van de woonwinkel dienen OCMW en gemeente samen te investeren in kamers en huizen in eigen eigendom
- De burgemeester moet slechte woningen durven onbewoonbaar verklaren en een verplichte sanering op te leggen. In dit dossier kan samengewerkt worden met het regionale SVK.
- De gemeente kan een assertievere houding aannemen tegenover de sociale woonmaatschappijen.
- De belasting op onbebouwde percelen moet opnieuw ingevoerd worden om grondspeculatie te bestrijden. Het sparen van een bouwgrond voor eigen kinderen wordt uiteraard vrijgesteld.
- De gemeente zal 10% sociale woningen voorzien: het aanbod van kwalitatieve sociale huisvesting moet drastisch omhoog om de wachtlijsten te verminderen. De laatste jaren werden heel wat projecten op dit vlak in de steiger gezet. Nu moet men ze nog kunnen afronden ook.
- Sociale woningen worden op een energiezuinig manier ingericht.
- De gemeente voorziet in een aantal noodwoningen voor slachtoffers van rampen (brand, overstroming), huisjesmelkerij en onbewoonbare woningen.
- Community trust als alternatief voor sociale koopwoningen : Sociale koopwoningen kosten veel en helpen slechts weinig mensen. We willen het verwerven van een eigen woning garanderen voor meer gezinnen regelen via Community Land Trust(CLT). Kopen wordt voor meer mensen haalbaar en betaalbaar als de koper niet langer de grond moet betalen. De eigendom van de grond blijft in handen van de gemeente of van een vzw, De CLT. Gezien de waarde van de grond niet meer wordt meegerekend voor de waarde van het gebouw, blijft dit goedkoper dan op de klassieke markt. De koper wordt volwaardig eigenaar met alle rechten (woonzekerheid, erven, aanpassingen) maar als hij de woning verkoopt moet hij een deel van de meerwaarde terugbetalen. De CLT zorgt er voor dat minder gegoede kopers het voorschot krijgen, nodig om een lening bij de bank te krijgen zodat de aankoop van de woning ook haalbaar wordt voor wie geen spaarpot of rijke ouders heeft. Groot voordeel is dat de woning ook voor de volgende koper ‘een sociale en betaalbare koopwoning blijft’.
- In het kader van armoedebestrijding is het belangrijk dat de wachtlijsten voor sociale woningbouw worden afgebouwd. In Herzele waren er op 31 december 2017 223 kandidaat-huurders voor sociale huisvesting. Herzele, Aalst en Haaltert kennen in Oost-Vlaanderen de grootste stijging in kandidaat-huurders. [Bron: Vlaams Parlement]