Het cultuurbeleid moet werken zoals een hefboom voor emancipatie. Het beleid ondersteunt zoveel mogelijk de cultuurscheppers, de organisatoren en de gebruikers maar laat heft zoveel mogelijk in handen van de bevolking. Gemeentelijke toelagen hebben als functie de kwaliteit, in de ruime betekenis van het woord te bevorderen.
- Initiatieven die grenzen doorbreken verdienen extra aandacht en ondersteuning:
- initiatieven die verschillende kunstvormen samen brengen;
- initiatieven die meerdere verenigingen of cultuuractoren samen brengen;
- initiatieven waarbij verschillende sociale groepen worden betrokken;
- Initiatieven die verschillende deelgemeenten samenbrengen of aan het werk zetten.
- Op termijn moet in elke deelgemeente een lokale kleinschalige infrastructuur aanwezig zijn die kan gebruikt worden door de verenigingen. Hiervoor worden bestaande waardevolle locaties gebruikt. Verenigingen die een locatie zoeken of uitbaten worden daarin via een algemeen reglement gesteund. Iedereen moet dezelfde ondersteuning en rechten krijgen.
- Alle verenigingen hebben recht op huisvesting of een huurtoelage. Het gaat niet op om de ene vereniging een gebouw cadeau te doen en de andere niet. Zo een zaken worden geregeld via een algemeen reglement in plaats van via vriendendiensten. Vooral kritische verenigingen durft men in Herzele wel eens aan kant te duwen.
- Alle subsidie-aanvragen verlopen via de geijkte kanalen. Het toekennen van fondsen en/of subsidie gebeurt op basis van vastgelegde criteria.
De gemeente moet de spelverdeler zijn en niet alles zelf willen doen. Ze moet voorzichtig omgaan met de verenigingen en die betrekken bij wat er gebeurt. Nu worden agenda’s al te dikwijls overhoop gegooid en is er te weinig coördinatie in het cultuur- en feestbeleid. Het schepencollege is geen evenementenbureau dat de activiteiten van de verenigingen moet beconcurreren of in de war sturen.
- Herzeelse creatievelingen worden zoveel mogelijk ondersteund en uitgenodigd om deel te nemen aan initiatieven in en buiten de gemeente. Ook hiervoor wordt een budget voorzien.
- Teken-, dans- en muziekacademie worden verder creatief uitgebouwd. Er komen meer middelen en initiatieven voor alternatieve creatieve uitingen.
- Cultuur blijft niet opgesloten in hokjes en ruimten. Ook de buitenruimte moet gebruikt worden: Graffiti, affichekunst, fotografie, beelden,… horen thuis in het straatbeeld: Er worden initiatieven genomen om kunst te integreren aan Burcht, langs trage wegen en andere openbare ruimten.
- Er wordt meer gedaan met de Burcht-site: met meer en doordachte beplanting kan een interessantere omgeving gecreëerd worden waar cultuur en natuur elkaar ondersteunen.
- Er wordt nagedacht om meer buitenkunst op de site rond te burcht te implementeren.
- Waardevolle privé gebouwen worden geïnventariseerd en beschermd indien mogelijk aangekocht door de gemeente.
- Geen afbraak meer van bouwkundig en/of historisch waardevol erfgoed.
- Het initiatief om in gemeentelijke waardevolle gebouwen komen ontmoetingsruimten en kleine musea in te richten wordt verder ondersteund.
- Plaatselijke geschiedschrijving blijft gestimuleerd.